onsdag 29. desember 2010

Julebrød

Nå håper jeg alle som leser har hadd en fin-fin julefeiring til nå!
Jula er jo ennå ikke helt over, så det er ikke for sent å bake julebrød!
Spises med smør og brunost:) Godt!


Oppskrift til 3 brød:

1 kg hvetemel
200 gram sukker
3-4 ts kardemomme
150 gram smør
6,5 dl melk
1 pakke gjær
200 gram rosiner
80 gram sukat

Jeg droppet forheving men lot de etterheve 1 time
Stekes ved 170 grader i ca 40 minutter

tirsdag 21. desember 2010

Sylte..

..kom endelig på bordet!!
Ble laget samtidig som lammerullene, men har ligget i fryser og ble ikke kokt før nå.
Dette er snadder!


Dagens favoritt dings på kjøkkenet er nok denne påleggsskjæreren som jeg kjøpte idag:


Til svigerbror på Skjervøy: TAKK FOR HJELPA:)
(og kom gjerne tilbake omtrent til samme tid neste år..!!)

mandag 20. desember 2010

Kokosmakroner..

Jeg har bakt kokosmakroner for første gang! En lettere bakst kan ikke gjøres, ingen oppvask annet enn kasserollen og ei sleiv jeg rørte massen med!
Muffinsstativet er årets julegave fra min gode venninne Ingrid:) og det ble jeg veldig veldig glad for!!



Oppskrift til 30-35 stk:

250 gram kokos
250 gram sukker
5 eggehviter (150 gram)
1 ss potetmel

Kokos, sukker og eggehvite blandes og varmes til en tykk masse.
Ta kasserollen av platen og rør inn potetmel.
Bruk en spiseskje og lag makroner på stekeplate.
Stekes ved 180 grader i 13 minutter.

Toppen på makronene kan også dyppes i sjokolade, det skal vist være veldig godt!!


fredag 17. desember 2010

Lammerull :)

Helt siden ifjor har jeg satset på at min eldste søster og hennes mann skulle komme hit før jul i år slik at jeg blandt annent kunne lære å lage lammerull!
I slutten av november kom de, så det var bare å handle inn godsakene for julepålegget.
Rullene skulle ligge i salt 3-4 dager før de skulle kokes. Innen de dagene var omme var jeg og barna reist til Nord Norge på førjulsferie, så rullene ble fryst ned.
Nå har vi endelig kokt en av rullene. Det ble ordentlig godlukt i huset!
Siden vi ikke har rullpresse her i huset la vi den kokte rullen mellom to planker og la en vedsekk over der igjen og ut i vedkassa med den. Etter hele dagen i kassa var rullen klar.

Se og lær:


 Slagsiden som skal fylles med godsaker og rulles sammen.


Skjære opp lammelåret som er hovedingrediensen i rullen. 


  Vi har sydd sammen 2 slagsider for å få rullene litt større.


Fyller slagsiden med oppskåret lammelår, løk og krydder. 


          Ferdig! Nå skal de ligge i salt 3-4 dager. Deretter kokes ca 1,5 time og legges i press.


Siden vi ikke har rullpresse, eller påleggspresse som det kansje heter,
la vi rullen i vedkassa som mannen i huset har snekret!
(Ble egentlig laget for å huse utendørsputer om sommeren..)


Endelig!! Klar til å nytes på brød med majones og agurk :)

Dette blir nok gjentatt neste år!

torsdag 16. desember 2010

Siste dag i barselpermisjon!

Vesla begynner å bli stor og vi har hadd 10 fine måneder sammen hjemme. Idag er siste dag jeg har permisjon. Imorgen skal det jobbes igjen! Ikke nok med at jeg starter på en fredag det er i tillegg kun få dager til jul!!
Det er ikke dagen for nye prosjekter fant jeg ut. Har heller brukt litt tid på å avslutte noen bursdagsgaveprosjekter. (Kan ikke legge ut bilde i tilfelle mottakerne leser denne bloggen..)
Også har vi vært å gått tur, vesla og jeg. Lang tur i snøvær!


Så får pappa`n ha lykke til med sin permisjon!

onsdag 15. desember 2010

Pepperkaker!

Jeg har alltid trudd at det er veldig komplisert å lage pepperkaker fra bunn av, men det er det jo ikke!! 
Deigen ble laget i en fei igår og var klar til å bli bakt ut idag. 
Jeg har guttungen hjemme fra barnehagen idag for at han skal få være med å lage de beste kakene han vet om. Vi bakte rett og slett før vi tok oss tid til å spise frokost! Deilig med rykende ferske pepperkaker på morgenkvisten!

Her er resultatet:


Og siden bestefar kommer på besøk får han også få en personlig. 
(Og den til Nemi og Tone får han ta med seg så de også får smake..)


Oppskriften:
250 gram smør
125 gram lys sirup
1,5 dl fløte
250 gram melis
Først koker du dette opp. Avkjøl før du tilsetter:
400 gram mel (jeg tilsatte litt til før jeg kjevlet deigen da jeg syns den var litt løs å jobbe med)
2 ts natron
2 ts malt nellik
1 ts kanel
100 gram finhakkede mandler
Rør sammen med en sleiv, maskin trengs ikke!

Bruk en del mel når du skal kjevle for at det ikke skal sette seg fast.
Stekes ved 175 grader i 10-12 minutter midt i ovnen.

Deigen var akkurat passe stor slik at vi ikke ble lei av å kjevle og stikke ut figurer..viktig!!

tirsdag 14. desember 2010

Dekorativ sjokoladekake..

Jeg skulle lage sjokoladekake til mitt tantebarn og vår sønns snille gumor Ellen Marie`s 17 års dag og syns det skulle se litt pent ut. Vel, jeg bakte da en langpanne etter oppskrift til min fantastiske sjokoladeelskende venninne Ane og skar ut hjerter (brukte kakemann form som mal) og dekket med sjokoladefyll.
Se på dette og gjør det samme:)



 Ane`s sjokoladedrøm:
900 gram sukker
750 gram hvetemel
2 ts vaniljesukker
3 ts natron
4-6 ss kakao
225 gram smør
3 egg
1 liter kefir


Bland alt det tørre. Tilsett litt og litt av resten.
Stekes ved 170 grader midt i ovnen ca 50 minutter hvis du vil ha den gjennomstekt
og 150 grader ca 40 minutter hvis du vil ha den litt mer "seig" (denne gangen stekte jeg den så den ble gjennomstekt, men den er helt kanon når den er litt bløt også!!)

Fyll:
1 pk melis
150 gram smør
3 ss kakao
3 ts vaniljesukker
6-8 ss ferdig kaffe


Kaka har veldig god holdbarhet!!
Lykke til :)